ÉPÜLETFA PÉCS

Építési faanyagot keres? Nálunk megtalálja!

VÁSÁROLJA MEG AZ ÉPÍTKEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES FAANYAGOT TŐLÜNK!

Kérje kollégáink segítségét a megfelelő épületfa kiválasztásához.

Előtető, terasz, kocsi beálló? Tervezzük meg együtt az elképzeléseit.

Épületfa felhasználás területei: Az építkezések, felújítások során beépített, felhasznált faanyagokat épületfának nevezzük. A tetőszerkezetek leggyakrabban használt épületfa alapanyaga lucfenyő.

A faanyag minősége nem állandó, beépítésig nagyon sok múlik az épületfa anyagok tárolási körülményein. Így javasolt vásárlást követően a felhasználásig a faanyagot időjárástól védve, de átszellőztetve tárolni. Az épületfa anyagok ugyanis nem légszáraz minőségben kerülnek a telepekre, azaz a fenyő fűrészáru nedvességtartalma sokszor magasabb.

Az épületfát úgy rakatolják, hogy az épületfák között réseket hagynak, így az idő múlásával az épületfa teljes felülete képes a belső nedvességet leadni. Az épületfa átszellőztetése tehát különösen fontos, ellenkező esetben a bálázott épületfa befülledhet. Az így kialakult körülmény kedvez a farontó gombák elszaporodásának is. Fontos azonban megemlíteni, hogy az épületfa felületén képződött feketés elváltozás (penészesedés) NEM GOMBA, azaz az épületfa belső szerkezetét nem károsítja. Az említett elváltozás kizárólag egy felületi jelenség az épületfán, átmeneti jellegű, azaz az épületfák felületének száradását követően a penész terjedése is megszűnik, viszont az épületfán a feketés elváltozás megmaradhat.

Az épületfát az időjárás káros hatásaitól kell védeni, illetve felhasználás előtt faanyagvédő szerekkel kezeltetjük. Az épületfa impregnálása esetén a faanyag védőszer megóvhatja a fát a penészesedés-, ill. farontó gombák és rovarok ellen. Az épületfa kezelését mindenképpen bízza szakemberre vagy az erre berendezkedett fakereskedő vállalkozásra. 

Vásárláskor ügyeljünk a megtervezett alapanyagot épületfa fajta helyes megválasztására, a faanyagminőségre,  a faanyag statikai biztonságára (megfelelő keresztmetszet) és az esztétikumra.

 

 

 

Épületfa méreteink:

 • Deszka: 
  2,5x10 cm  4 fm
  2,5x15 cm  4 fm
  2,5x20 cm  4 fm
   
 • Padló:
  5x10 cm  4 fm, 5 fm, 6 fm
  5x15 cm  4 fm, 5 fm
  5x20 cm  4 fm
   
 • Gerenda:
  7,5x15 cm 4 fm, 5 fm, 6 fm
  10x10 cm  4 fm, 5 fm, 6 fm
  12x12 cm  5 fm, 6 fm
  10x15 cm  4 fm, 5 fm, 6 fm
  15x15 cm rendelésre
   
 • Tetőléc:
  2,5x5 cm normál  4 fm
  3x5 cm Bramac  4 fm, 6 fm